Svijet
0

Njemačka: Očekuje se napad tokom summita G8

FENA
Njemački Savezni ured za kriminalistiku (BKA) i policija računaju s terorističkim napadima tokom održavanja summita G8, u junu ove godine, u njemačkom ljetovalištu Heiligendammu, prenose njemački mediji u petak.

"Intenzivno promatramo mobilizaciju raznih grupacija i polazimo od toga da će tokom summita doći do napada", rekao je predsjednik BKA-a Joerg Ziercke u razgovoru za dnevnik "Die Welt". Izrazio je bojazan da bi taj događaj mogao privući potencijalne nasilnike različitih interesnih sfera i političkih pozadina.

"Osim pripadnika lijevo - radikalne scene koji redovito prate manifestacije G8, summit u Heiligendammu privlači i pripadnike desno - radikalne scene kao i neke islamiste", rekao je Ziercke.

Predsjednik Sindikata policajaca (GdP), Konrad Freiberg također računa s tim da prosvjedi protiv summita neće proći mirno i da će , ako ništa drugo, nasilni prosvjednici koristiti molotovljeve koktele.

Desno - radikalna scena će se, kako očekuju njemačke vlasti, prvi put jače uključiti u antiglobalističke prosvjede.

Razne grupacije u Njemačkoj i širom Europe putem interneta pozivaju na borbu protiv "imperijalističke politike koja negira nacionalne identitete".

Pripadnici ekstremne desnice čak pozivaju na udruživanje s ljevicom u "borbi protiv istog neprijatelja".

Desno- ekstremna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) za vrijeme održavanja summita organizira prosvjede pod sloganom "Za svijet slobodnih naroda".

Aktivisti lijevih udruga odlučno odbacuju svaku mogućnost udruživanja snaga s desnim radikalima.

Njemačke vlasti očekuju oko 100.000 prosvjednika samo s lijevog političkog spektra dok je desne snage "teško procijeniti".

U svrhu zaštite mjesta održavanja, luksuzni hotelski kompleks u mondenom historijskom kupalištu Heiligendamm, već je izgrađena 12 kilometara duga ograda koja je stajala preko 12 miliona eura, prenosi Hina.

Građanska udruženja iz naselja oko Heiligendamma, koji se nalazi na području bivšeg DDR-a, spornu ogradu su nazvale "novim Berlinskim zidom".

Summit G8 održat će se od 6. do 8. juna, a Njemačka ove godine predsjeda skupinom najrazvijenijih industrijskih zemlja svijeta.