Svijet
9

Njemačka obilježava 80. godišnjicu nacističkog paljenja knjiga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka je u petak obilježila 80. godišnjicu paljenja knjiga koje su organizirali nacisti i od kojeg se zemlja nikada nije potpuno oporavila, prema riječima predsjednika predstavničkog doma.

Četiri mjeseca po dolasku Hitlera na vlast 10. maja 1933. godine, knjige najvećih njemačkih intelektualnih figura XX stoljeća gorjele su u cijeloj Njemačkoj. U 21 njemačkom gradu, među kojim je i Berlin, djela Sigmunda Freuda, Heinricha Manna, Karla Marxa, Kurta Tucholskog, između ostalih, pretvorena su u pepeo.

Progon nekoliko autora i uništavanje njihovih djela, u zvaničnom okviru, predstavljaju "prekid s civilizacijom", ocijenio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert na svečanosti na berlinskom univerzitetu Humboldt, preko puta trga na kojem su knjige spaljene, javila je novinska agencija DPA.

Njemačka, koja je tada imala veliki broj Nobelovaca, nikada se nije oporavila od posljedica ovog paljenja. Brojni intelektualci i naučnici napustili su Njemačku nakon dolaska nacista na vlast, kazao je Lammert.

U Berlinu, na paljenje knjiga podsjeća staklena ploča koja omogućava da se ispod zemlje vidi biblioteka s praznim policama. Ovo simbolično djelo osmislio je izraelski umjetnik Micha Ullman.