Svijet
0

Njemačka obilježava 70 godina od početka Nirnberškog procesa

Anadolija
Očevici suđenja za ratne zločine najvišim nacističkim vođama, poznatije kao Nirnberški proces, vratiće su se u sudnicu gdje je postupak održan kako bi obilježili 70. godišnjicu od početka ovog važnog događaja za Njemačku.

Moritz Fuchs, čuvar glavnog američkog tužioca Roberta Jakcsona, zatim američki predovilac George Sakheim i Yves Beigbeder, pomoćnik francuskog sudije okupiće se na mjestu gdje su prije 70 godina učestvovali u Nirnberškom procesu.

Suđenje visokopozicioniranim ljudima nacističke Njemačke počelo je 20. novembra 1945. godine. Sudilo im se za djela zločina protiv mira, vođenje agresivnog rata, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Ljudi poput Heninga Goeringa suočili su se sa sudijskom komisijom u kojoj su bili predstavnici saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, Saveza sovjetskih socijalističkih republika (SSSR), Velike Britanije i Francuske.

U Nirnberškom procesu Goering je osuđen na smrtnu kaznu kao i još 11 nacista, sedam ih je dobilo dugogodišnje kazne zatvora, a troje ih je pušteno na slobodu.