Svijet
0

Njemačka: Nastavljena akcija protiv utajivača poreza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pretresima u privatnim objektima diljem Njemačke njemački porezni istražitelji nastavili su veliku akciju uperenu protiv utajivača poreza, započetu prošle sedmice pretresom kuće šefa Njemačke pošte Klaus Zumwinkela, saopćilo je u ponedjeljak njemačko državno odvjetništvo.

"Među utajivačima poreza vlada panika", rekao je jedan neimenovani predstavnik državnog odvjetništva internetskom izdanju dnevnika "Handelsblatt". On je također potvrdio da su se mnogi odazvali pozivu ministra finansija Peera Steinbrueckea da se sami prijave poreznim službama.

"Zasuti smo prijavama onih koji pretpostavljaju da se i sami nalaze na listi osumnjičenih", spominje isti izvor, prenijela je Hina.

Pretresi su u ponedjeljak započeli diljem Njemačke, a težište akcije je područje Muenchena, Hamburga i Ulma. Dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" javlja da državna odvjetništva ove sedmice namjeravaju izvršiti 125 pretresa vezana uz slučajeve utajivanja poreza preko lažnih zaklada u Lichtensteinu.

U međuvremenu je potvrđeno da su njemačke vlasti za disk s podacima mušterija lichtensteinske banke LGT nepoznatom informatoru platile 4,2 miliona eura.

Kako javlja "Berliner Zeitung", Njemačka obavještajna služba (BND) je i sama dulje vrijeme prisluškivala telefonske razgovore i internetsku poštu LGT banke.

Ambasador kneževine Lichtenstein u Njemačkoj, princ Stefan od Lichtensteina, opovrgao je optužbe njemačke javnosti po kojima je njegova domovina raj za utajivače poreza.

"Utaja poreza je i u Lichtensteinu kazneno djelo", rekao je Stefan od Lichtensteina za TV N24.

Njemačka porezna uprava očekuje da će se nakon završetka akcije u državnu blagajnu sliti "nekoliko stotina milijuna" eura poreznog novca.