Svijet
0

Njemačka nastavlja blokirati ulazak Turske u EU

SRNA
Evropska unija je na ivici da odbaci novu rundu pregovora sa Turskom, što bi dodatno potkopalo šanse Ankare da se pridruži bloku i pogoršalo odnose sa Briselom.

Njemačka, najveća ekonomska sila EU, blokira napore oživljavanja evropskih aspiracija Turske, djelimično zbog tretmana antivladinih demonstranata, navodi se u analizi agencije Reuters.

Holandija je izrazila rezerve o planovima EU da naredne srijede otvori novo poglavlje pregovora sa Turskom, kažu izvori u EU.

Zvaničnici EU nadali su se da će otvaranje novog poglavlja o regionalnomj politici udahnuti novi život u zamrle pregovore Turske o članstvu u EU.

Očekuje se da će ambasadori EU, koji nisu postigli dogovor prošle sedmice, razmotriti sutra ovo pitanje posljednji put, a njihovu odluku će Irska, kao predsjedavajući bloka, morati da saopšti Ankari.

Turska, koja je već u diplomatskom sporu sa Njemačkom nakon izjave kancelara Angele Merkel da je užasnuta tretmanom demonstranata, najavila je da će "žestoko odgovoriti" na odluku EU da odgodi ili otkaže pregovore.

Tvrd stav Njemačke izazvao je bojazni nekih evropskih poslanike koji smatraju da bi EU trebalo da se više angažuje sa Turskom u zaštiti građanskih prava, a ne da se udaljava.

"U ovom trenutku bila bi velika greška pokušati blokirati napredak Turske ka EU", objavio je danas na svom nalogu na Twitteru šef švedske diplomatije Carl Bildt.

Marietje Schaake, holandska zastupnica u Evropskom parlamentu, rekla je da ne bi bilo mudro "zalupiti vrata EU Turskoj".

Ako propadnu nade Turske to će umanjiti i šanse proširenja bloka na jugoistok, ali još ostaje istok, gdje zemlje Balkana, među njima Srbija, Makedonija i Crna Gora, čekaju da se pridruže, navodi se u analizi.

Pregovori Turske o ulasku u EU napreduju "glečerskim tempom". Tokom dosadašnjih pregovora zatvoreno je samo jedno od 35 poglavlja.

Najveće prepreke za Tursku predstavlja neriješeno pitanje podijeljenog ostrva Kipra, kao i protivljenje Njemačke i Francuske, iako je Pariz donekle ublažio stav od dolaska Francoisa Hollandea na mjesto predsjednika.

Turska od 2010. nije otvorila nijednog novo poglavlje pregovora.

Francuska i Njemačka uvijek su izražavale sumnju u mogućnost ulaska većinski muslimanske Turske od 76 miliona stanovnika u EU, strahujući od kulturoloških razlika i veličine te zemlje, što otežava integracije.

Pristalice Ankare, predvođene Britanijom i Švedskom, smatraju da EU može samo imati koristi od turske ekonomije i njene uloge kao posrednika na Bliskom istoku.