Svijet
0

Njemačka namjerava povećati svoj kontingent u Afganistanu

FENA
Njemačka vlada, pod pritiskom Sjedinjenih Država da uputi pojačanja u Afganistan, namjerava povećati broj svojih trupa na 4.500, u odnosu na 3.500 koliko ih trenutno ima, objavio je njemački magazin Der Spiegel.

Glasnogovornik ministarstva odbrane nije isključio ovu mogućnost. "Razmatrat ćemo u parlamentu prilikom obnavljanja mandata da li su potrebna pojačanja s vojnog aspekta", rekao je Thomas Raabe.

Ministar odbrane Franz Josef Jung odbio je da se izjasni o namjerama vlade tokom međunarodne konferencije o sigurnosti, koja se ovog vikenda održava u Muenchenu.

Prema Spiegelu, vlada također namjerava produžiti trajanje mandata vezano za njemačke trupe s aktuelnih 12 mjeseci na 15 do 18 mjeseci. Poslanici Bundestaga razmatraju svake godine u oktobru pitanje mandata koje trenutno traje godinu dana.

"Mandat o kojem odlučimo ujesen ove godine trebao bi trajati do 2010.", rekao za dnevni list Welt am Sonntag šef konzervativnih trupa u Bundestagu Volker Kauder.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier je također dao svoju podršku ovoj ideji.

Spiegel vjeruje da bi se njemačka kancelarka Angela Merkel mogla izjasniti o tim namjerama, vezano za povećanje trupa kao i o promjeni kalendara, na sljedećem samitu NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. aprila.

List smatra da bi takva inicijativa omogućila da se smire aktuelne tenzije između Njemačke i NATO-a, izbjegavajući da Berlin šalje vojnike na jug Afganistana, gdje se odvijaju najžešći sukobi protiv talibana.

Ambasadorica SAD-a pri NATO-u Victoria Nuland, u tribini koju je u subotu objavio njemački dnevni list Berliner Zeitung, izjavila je "tokom samita NATO-a u Bukureštu, ponovo ćemo zatražiti, insistirajući kod svih naših saveznika, uključujući tu i Njemačku, da daju svoj odgovarajući doprinos, jedan vojnik za jednog vojnika, jedan euro za jedan dolar".