Svijet
0

Njemačka: Najteži prvomajski izgredi dosad

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvomajski protesti u Njemačkoj, posebno u Hamburgu i Berlinu, završili su u noći sa četvrtka na petak dosad najtežim neredima i sukobima lijevih i desnih ekstremista s policijom, u kojima pedesetak osoba ozlijeđeno, a pričinjena je i znatna materijalna šteta.

Najteži sukobi izbili su u Hamburgu kada se manja skupina ekstremnih ljevičara izdvojila iz skupine od oko 7000 mirnih protestnika koji su protestirali protiv mimohoda 1500 desnih ekstremista, te je napala policiju koja je pokušavala odvojiti dva protesta. U sukobima s policijom je ozlijeđeno najmanje 20 policajaca, a oko 250 protestnika je zadržano u pritvoru.

U neredima je zapaljeno nekoliko desetaka automobila i kontejnera za smeće, a požar je podmetnut i u jednom skladištu automobilskih guma, koji do petka poslijepodne još uvijek nije bio ugašen.

I u Bremenu, Nuernbergu i Berlinu je došlo do sukoba između pripadnika lijeve scene i policajaca koji su štitili ekstremno desna okupljanja. U Berlinu je skupina lijevih ekstremista napala predsjednika berlinske policije, koji se spasio nakon dolaska pojačanja.

Hamburški pokrajinski ministar za unutarnje poslove Udo Nagel žestoko je kritizirao odluku suda koji je u srijedu poništio planove policije za strogim odvajanjem desnih i lijevih protesta. To je, prema mišljenju Nagela i predsjednika Sindikata njemačke policije Konrada Freiberga, dovelo do nepotrebne eskalacije.

"Suci su svojom neodgovornom odlukom ugrozili sigurnost ne samo policajaca nego i običnih građana", rekao je Nagel.

U berlinskoj četvrti Kreuzberg, prenosi Hina, koja je poznata po tradicionalnim prvomajskim neredima lijevih ekstremista, uhapšeno je nekoliko desetaka protestnika zbog bacanja zapaljivih predmeta, stolica i bicikala na policiju.