Svijet
0

Njemačka: Merkel omiljenija nego ikad ranije

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel je omiljena kao nikad dosad i za nju bi, kada bi Nijemci mogli direktno da biraju kancelara, glasalo čak 60 posto građana, pokazala je anketa koju je danas objavio magazin "Stern".

Njen mogući protukandidat, šef Socijaldemokratske partije Kurt Beck, dobio bi svega 12 posto glasova Nijemaca, što je novi udarac za ovog socijaldemokratu kome se u posljednje vrijeme predbacuje nedovoljna sposobnost za rukovođenje i odlučivanje.

Kada je riječ o SPD-u, sve ankete ukazuju na to da bi Nijemci za protivnika Merkelovoj na sljedećim izborima, zakazanim za jesen sljedeće godine, radije htjeli aktuelnog šefa diplomatije Franka Walter-Steinmeiera, potpredsjednika SPD-a, nego partijskog šefa Becka.

SPD, partija kojoj u posljednje vrijeme baš ne cvjetaju ruže, na izborima bi prema današnjoj anketi osvojio 24 posto glasova, što je približno isto kao i u prošlosedmičnoj anketi.

Bez promjena je i kod demokršćana Merkelove, koji bi osvojili 38 posto glasova.

Ljevica, nastala spajanjem nasljednika istočnonjemačkih komunista i stranke WASG, koju su osnovali "otpadnici" iz redova SPD-a, izgubila je procentni poen u odnosu na prošlu sedmicu i osvojila bi, kada bi u nedjelju bili izbori, 13 posto glasova.

Liberali bivšeg šefa diplomatije Hansa Dietricha Genschera, koje danas vodi Guido Westerwelle, imali bi nepromijenjenih 13 posto glasova, kao i "zeleni", također bivšeg šefa diplomatije Joschka Fischer, koji bi dobili svojih uobičajenih desetak posto glasova.