Azerbejdžan - pogrešno mjesto
0

Njemačka kritikuje održavanje Eurosonga u azijskoj diktaturi

SRNA
U Njemačkoj su sve glasnije kritike na račun održavanja takmičenja za pjesmu Evrope u Azerbejdžanu, zemlji u kojoj vlada diktatura, odnosno "atmosfera straha i pritisaka".

"Baku je potpuno pogrešno mjesto za opušteno slavlje", kaže Folker Bek, jedan od šefova poslaničkog kluba njemačke stranke Zelenih u Bundestagu.

Ovaj političar na svojoj internet-stranici upozorava na, najblaže rečeno, nedostatke kada je riječ o poštivanju ljudskih prava u ovoj srednjoazijskoj državi u kojoj bi krajem maja trebalo da bude održano ovogodišnji Eurosonog, prenosi Radio Deutsche Welle.

"Azerbejdžan je diktatura u kojoj država nemilosrdno progoni opoziciju i glasove kritike, a homoseksualci su podvrgnuti teškoj diskriminaciji", ukazuje Bek. 

Političar, koji se i ranije isticao u borbi za prava političkih neistomišljenika i homoseksualne zajednice u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, strahuje da bi režim u Bakuu, sa predsjednikom Ilhamom Alijevim na čelu, mogao da ovogodišnje takmičenje iskoristiti u propagandne svrhe. 

On zato od učesnika i gostiju takmičenja traži da ovogodišnji Eurosong iskoriste za ukazivanje na probleme u poštivanju ljudskih prava u Azerbejdžanu.

Bek podsjeća i da je i odbor Bundestaga za ljudska prava prošle godine pozvao režim u Bakuu da se pridržava međunarodnih normi kada je riječ o poštivanju ljudskih prava i slobodi medija.