Obraćanje zastupnicima Bundestaga
0

Njemačka kancelarka Merkel: Evropa će iz krize izaći snažnija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropa iz dužničke krize može izaći snažnija budu li vlade strpljive i budu li slijedile plan fiskalne unije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se u srijedu zastupnicima Bundestaga (njemačkog parlamenta), javljaju agencije.

"Uvjerena sam, budemo li imali potrebno strpljenje i ustrajnosti, ako ne dopustimo da nas padovi obeshrabre, budemo li stalno napredovali prema fiskalnoj i stabilnoj uniji, zapravo ako dovršimo ekonomsku i monetarnu uniju... tada ćemo ostvariti cilj koji sam uvijek isticala od početka krize", rekla je Merkel.

"I tada ne samo da će Evropa prevladati krizu, Evropa će iz nje izaći snažnija nego što je u nju ušla", citira Reuters.

Na samitu Evropske unije 9. decembra evropski čelnici dogovorili su jačanje proračunske discipline i tu će izmjenu unijeti u tekst evropskog ugovora čime Evropu vode na "put proračunske unije" i "unije stabilnosti", rekla je Merkel, piše AFP.

"Obrisi istinske političke unije počinju se nazirati, no 'kriza povjerenja' prema Evropi je proces koji neće trajati sedmicama ni mjesecima, već godinama", dodala je.

U govoru je opet izrazila žaljenje što se Velika Britanija nije pridružila ostalim članicama u tim promjenama, ali je ponovila da će uprkos svemu ta zemlja ostati "važan partner EU u budućnosti".

"To napose vrijedi za vanjsku i sigurnosnu politiku, konkurentnost, trgovinu i borbu protiv klimatskih promjena", rekla je njemačka kacelarka.