Svijet
0

Njemačka javnost podijeljena oko puštanja teroristice RAF-a na slobodu

FENA
Jučerašnje puštanje na uvjetnu slobodu nekadašnje članice Frakcije crvene armije (RAF) i voditeljice tzv. druge generacije RAF-ovih terorista Brigitte Mohnhaupt na uvjetnu slobodu izazvalo je u ponedjeljak podijeljene reakcije njemačke javnosti.

"To je provokacija za osjećaj pravednosti kod većine njemačkih građana", izjavio je bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber nakon vijesti o puštanju Mohnhaupt na slobodu.

Stoiber je doduše priznao da je izlazak iz zatvora nakon 24 godina zatvora "pravno ispravan", ali da puštanje bivših državnih neprijatelja na slobodu ne podržava "najmanje 80 posto građana".

Stoiber je Mohnhaupt prije svega predbacio da joj nedostaje osjećaj za pravednost, da uporno odbija odreći se vlastite prošlosti te da nije surađivala s vlastima.

"Većina ubojstava koje je počinio RAF još uvijek nije razriješena. Mi još uvijek ne znamo ko je Hannsu Martinu Schleyeru raznio glavu", rekao je Stoiber. On je kritizirao drugostupanjski sud u Stuttgartu koji je sredinom februara donio odluku o puštanju Mohnhaupt na slobodu.

"S osjećajima rodbine žrtava RAF-a se postupa krajnje bezobzirno", zaključio je Stoiber.

Slično kao i Stoiber reagirao je i šef sindikata njemačkih policajaca Konrad Freiberg, kojem posebno smeta činjenica da Mohnhaupt uopće ne pokazuje znakove kajanja.

"Ako tražim milost, onda tu milost moram na neki način i zaslužiti", smatra Freiberg.

Predstavnci vladinih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Kršćansko-demokratske unije (CDU) kao i opozicijskih stranaka zastupaju stajalište po kojem je puštanje Mohnhaupt na slobodu "potpuno legalna" odluka slobodnog pravosuđa. Stranka Zelenih Stoiberu je predbacila populizam.

Brigitte Mohnhaupt, koju se smatra organizatorom najbrutalnijih RAF-ovih akcija, između ostalih atentata na državnog odvjetnika Siegfrieda Bubacka te spektakularnu otmicu i umorstvo predsjednika Njemačke udruge poslodavaca Hannsa Martina Schleyera, živjet će na jugu Njemačke otkuda i potječe, a njezin odvjetnik je predstavnike medija zamolio da njegovu štićenicu "puste na miru".

U njemačkim zatvorima, prenosi Hina, nalazi se još troje bivših pripadnika RAF-a.