Svijet
0

Njemačka i Namibija pokrenule proces pomirbe

FENA
Predstavnici vlada Njemačke i Namibije pokrenuli su u utorak u Bonnu inicijativu kojom bi se u cijelosti trebali normalizirati odnosi dviju zemalja, još u sjeni zločina koje su prije 100 godina počinile njemačke kolonijalne jedinice nad narodima u Namibiji.

"Stanovnici Namibije zaslužili su našu pomoć", rekla je njemačka ministrica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek-Zeul prilikom potpisivanja memoranduma kojim se pokreće inicijativa za pomirbu. Njemačka se obvezala da će u sljedećih tri do pet godina Namibiji pružiti pomoć u visini od ukupno 20 miliona eura.

Novac bi, kako je izjavila Wieczorek-Zeul, bio prije svega uložen u male gospodarske, socijalne i kulturne projekte.

"Ovim sredstvima želimo izravno pomoći namibijskoj vladi u njezinoj politici nacionalnog pomirenja", rekla je Wieczorek - Zeul, prenijela je Hina.

Njemačke kolonijalne jedinice ugušile su u tadašnjoj koloniji Njemačkoj jugozapadnoj Africi, između 1904. i 1908., pobunu naroda Herero i Nama. Tom je prilikom, u borbama i kroz kasnije progone poginulo oko 90.000 pobunjenika što predstavlja oko 80 posto pripadnika tih naroda.

Njemačka je koloniju Njemačku jugozapadnu Afriku izgubila 1915. a politika pomirenja s narodima današnje Namibije počela je za vladavine kancelara Helmuta Kohla.