Svijet
0

Njemačka i Francuska postigle dogovor o klimatskoj politici

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy postigli su na njemačko-francuskom susretu u bavarskom Straubingu u ponedjeljak poslije podne kompromis o regulaciji dozvoljenih količina ispušnih plinova za evropsku automobilsku industriju, te su najavili intenzivniju saradnju dviju vlada u vezi kreiranja evropske politike zaštite klime.

"Dogovorili smo tijesnu saradnju na polju politike zaštite klime", rekla je Merkel nakon redovitog zajedničkog sastanka najviših predstavnika dviju država, prenosi agencija Hina.

Merkel je istaknula važnost danas postignutog kompromisa o određivanju dozvoljene količine emisije CO2 za automobilsku industriju.

"Mislim da je ovo veliki napredak i važan korak", komentirala je Merkel postignut dogovor o spornom pravilniku Evropske komisije o dozvoljenim količinama ispušnih plinova.

Dosada planirani pravilnik predviđao je jedinstvene dozvoljene količine ispušnih plinova što je prema mišljenju njemačke automobilske industrije diskriminirajuće prema njemačkim proizvođačima koji u prosjeku proizvode automobile veće zapremnine pa time i većom količinom ispušnih plinova u usporedbi s francuskim i talijanskim proizvođačima koji uglavnom proizvode automobila manje i srednje kategorije.

Danas postignut sporazum predviđa fleksibilnije prijelazne dozvoljene vrijednosti prilagođene pojedinačnim proizvođačima i blaže postupanje s prekršiteljima pravila.

Merkel je "dogovor iz Straubinga" ocijenila "važnim poticajem" za predstojeće predsjedanje Francuske Evropskom unijom i za paket mjera za zaštitu klime koji bi trebao biti donijet tokom francuskog predsjedanja.

"Francuska i Njemačka će na tom polju djelovati zajednički", rekao je Sarkozy. On je naglasio da "Francuska očekuje njemačku pomoć", te je izrazio razumijevanje za interese njemačke automobilske industrije.

Francuski predsjednik je istaknuo i složnost Francuske i Njemačke u mnogim važnim pitanjima.

"Naša stajališta su u suglasju bilo da se radi o imigraciji, poljoprivredi ili pitanjima međunarodne politike", rekao je Sarkozy.

Njemačka stranka Zelenih oštro je kritizirala danas postignut kompromis oko dozvoljene količine ispušnih plinova za automobilsku industriju te je kritizirala kancelarku Angelu Merkel za udovoljavanje automobilskoj industriji.

"Ovo je crni dan za evropsku zaštitu okoliša: svojim se zahtjevima u cijelosti nametnula njemačka automobilska industrija kojoj je jedini cilj prodati što više automobila koji troše nadprosječno puno goriva", rekla je predsjednica Zelenih Renate Kuenast.