Svijet
92

Njemačka građanima savjetuje pravljenje zaliha hrane i vode za slučaj vanrednog stanja

Klix.ba
Prvi put nakon Hladnog rata, vlada Njemačke preporučuje građanima pravljenje zaliha hrane i vode u slučaju vanrednog stanja.

Građanima je rečeno da pripreme hrane i vode, kao i drugih potrepština dovoljno za desetak dana, s obzirom na to da bi vanredno stanje moglo onemogućiti pristup hitnim službama.

Preporučuje se ostavljanje dva litra vode po osobi za jedan dan.

U Frankfurter Allgemeineu, njemačkom novinskom portalu, stoji kako je ovaj plan dio dokumenta njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova na 69 strana.

U dokumentu stoji kako su napadi na njemačkom tlu nedovoljni za pokretanje konvencionalnog načina odbrane zemlje, ali kako ne može i ne smije biti isključena mogućnost velike nacionalne prijetnje u slučaju koje bi civilne mjere zaštite bile neophodne.

Ubrzo nakon ove objave, Nijemci su počeli objavljivati sarkastične tweetove pod hashtagom #Hamsterkaufe.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kazao je grupi školaraca kako moraju biti spremni da reaguju u slučaju da hrana i voda budu zatrovani, a pristup plinu i nafti onemogućen.

Parlament je kritikovao ovaj potez, saopćivši kako ovakva objava može samo štetiti građanima.

"Ne vidim kakav teroristički ili vojni napad bi bio dovoljan kako bi ljudi počeli praviti zalihe hrane i vode", kazao je jedan parlamentarac.

Njemačka nakon Hladnog rata još uvijek ima zalihe konzervi hrane na tajnim lokacijama i bunkere u mnogim zgradama.