Okret ka obnovljivim izvorima
0

Njemačka gasi stare nuklearne reaktore

FENA
Najstariji nuklearni reaktori u Njemačkoj, izgrađeni prije 1980. godine, bit će trajno ugašeni, odlučili su u petak savezni i pokrajinski ministri za zaštitu okoliša.

Sedam reaktora od ukupno 17 u Njemačkoj ugašeno je na tri mjeseca nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima, u očekivanju provjere sigurnosti.

Savezni ministar za zaštitu okoliša Norbert Retgen (CDU) i njegove kolege iz 16 pokrajina dogovorili su se o trajnom gašenju starih reaktora na sastanku u gradu Wernigerodu.

Tih sedam reaktora osigurava oko 40 posto struje dobijene iz nuklearnih elektrana, koja čini nešto manje od četvrtine energije u Njemačkoj. Njemačka je za razliku od drugih razvijenih zemalja odlučna nuklearnu energiju postepeno zamijeniti obnovljivim izvorima.

Njemačka savezna vlada početkom juna treba odlučiti kada će posljednji reaktor biti ugašen, vjerojatno za desetak godina. Ministri se nisu usuglasili o datumu gašenja posljednje elektrane, a Retgen je rekao da stavovi saveznih pokrajina variraju od 2017. do 2022. godine.

Nuklearna energija postala je vrlo nepopularna u Njemačkoj nakon katastrofe u elektrani u Černobilu 1986. godine, a vlada lijevog centra je prije desetak godina donijela odluku da trajno odustane od nuklearne tehnologije do 2021. godine.

Sadašnja savezna vlada prošle godine odlučila je da radni vijek elektrana produži u prosjeku za 12 godina, ali je do preokreta došlo nakon nesreće u japanskoj elektrani Fukushima, izazvane razornim potresom i cunamijem.