Bomba iz Drugog svjetskog rata
0

Njemačka: Evakuirano 45.000 osoba zbog deaktivacije bombe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U gradu Koblenzu u toku je najveća evakuacija u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata kojom vlasti planiraju do 4. decembra skloniti 45.000 osoba kako bi se deaktivirala bomba u Rajni.

Kako piše Daily Mail, bomba je, uz još četiri eksplozivne naprave zaostale iz rata, otkrivena u rijeci uslijed niskog vodostaja a vjeruje se da su ju bacile snage RAF-a. Napunjena je sa 500 kilograma eksploziva i u slučaju eksplozije mogla bi napraviti krater širok 18 i dubok 5 metara te uništiti sve u radijusu od 60 metara.

Evakuira se stanovništvo u radijusu od jednog kilometra od mjesta položaja bombe što znači da je čak dvije trećine stanovništva Koblenza prisiljena napustiti svoje domove. Među njih se ubraja i 700 pacijenata lokalne bolnice.

Stručnjaci su procijenili da će deaktivacija biti otežana zbog položaja bombe koja je uronjena u riječni mulj. Ako u procesu dođe do aktivacije eksplozivne naprave, pirotehničarima će ostati samo sedam sekundi za napuštanje pozicije. Oko bombe je izgrađena umjetna brana pomoću 350 vreća pijeska iz koje će, prije deaktivacije, biti ispumpana voda. Očekuje se da će cijeli proces trajati nekoliko sati, prenosi u agencija VLM.