Svijet
0

Njemačka dopustila prodaju kanabisa u medicinske svrhe

FENA
U Njemačkoj je prvi put jednom pacijentu u medicinske svrhe dozvoljena legalna nabavka kanabisa u ljekarni, saopćio je u utorak državni ured za kontrolu narkotika u Bonnu.

"Dozvola je izdana jednoj pacijentici iz Baden-Wuertenberga koja boluje od multiple skleroze", izjavio je čelnik ureda za kontrolu narkotika Johannes Luetz te je time potvrdio pisanje dnevnika Sueddeutsche Zeitung u utorak.

Dozvola je zasad izdana za trajanje jednogodišnje terapije i pacijentici bi trebala pomoći u ublažavanju bolova i bolnih grčeva koji nastaju kod ove bolesti.

Luetz je najavio da će i u budućnost svaki zahtjev za izdavanje kanabisa (marihuana) na recept biti pomno kontroliran.

Do sada je državni ured za kontrolu narkotika paušalno odbijao dozvole za legalnu nabavu kanabisa u medicinske svrhe te je dozvolu izdavao jedino u istraživačke svrhe ili ako je to bilo u javnom interesu.

Viši upravni sud je 2005. zabranio paušalno odbijanje zahtjeva te je zaključio da je "zdravlje građana također od javnog interesa".

Kako javlja Sueddeutsche Zeitung, 51-godišnja pacijentica je kanabis do sada nabavljala ilegalnim putem.

Iako njemačko sudstvo uglavnom tolerira posjedovanje kanabisa "za osobne potrebe", što znači od tri do 30 grama, pacijenti, između ostalih i oni koji boluju od raka ili AIDS-a odbijaju ilegalne radnje kako bi ublažili boli.

Prema mnogobrojnim studijama, prenosi Hina, kanabis djeluje pozitivno kod pacijenata koji pate od teških bolova ili pomanjkanja apetita.