Svijet
67

Njemačka dodatno izdvaja milijarde eura za pomoć izbjeglicama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka koaliciona vlada objavila je kako će izdvojiti milijarde eura iz budžeta za pomoć federalnim državama i općinama koje su primile rekordan broj imigranata.

Odluka o ulaganju dodatnih sredstava donesena je nakon razgovora koji su obavljeni između lidera koalicije kancelarke Angele Merkel. Blizu tri milijarde eura bit će izdvojeno za regije koje će ubrzati proceduru prihvata izbjeglica, pružiti dodatni smještaj pridošlim i izdvojiti sredstva kako bi platili beneficije izbjeglicama.

Kritičari su optužili Merkel kako stvara opasnu situaciju otvarajući granice Njemačke. Blizu 18.000 imigranata stiglo je tokom vikenda nakon što je postignut dogovor s Austrijom i Mađarskom da olakšaju pravila za izbjeglice.

Ali austrijski kancelar Werner Faymann rekao je kako ove hitne mjere moraju biti okončane. Istakao je kako se korak po korak moraju vratiti u "normalnu situaciju".

Mađarska je prethodno blokirala imigrante i spriječila ih da putuju u Zapadnu Evropu, ali ukinula je restrikcije u petak kada su pustili ljude da pređu granicu s Austrijom.

Njemačka očekuje da će primiti 800.000 izbjeglica ove godine, te traži od ostatka Evrope da pomogne. Iako je Merkel postala heroj velikom broju imigranta i njenim pristalicama, konzervativni saveznici kazali su kako je poslala "potpuno pogrešan znak" dopuštajući im da dođu iz Mađarske. Ministar unutrašnjih poslova rekao je da je odluka donesena kao posebna zbog pomoći u rješavanju humanitarne krize.

Izbjeglice su u Njemačkoj dočekane s osmijehom i aplauzom, a veliki broj ljudi je organizirao pomoć pristiglima. Njemački i austrijski aktivisti išli su privatnim automobilima i kombijima do granice s Mađarskom kako bi prevezli imigrante i dostavili im hranu.

Imigranti su putovali preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, odakle su preko Austrije prebačeni u Njemačku. Preživjeli su putovanja u olujnim morima i prenatrpanim čamcima.