Svijet
0

Njemačka će platiti odštetu porodicama ubijenih civila u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlada Njemačke platit će odštetu porodicama civila ubijenih u septembarskom zračnom napadu na sjeveru Afganistana, saopćio je u ponedjeljak portparol njemačkog ministarstva odbrane Christian Dienst.

U napadu, izvedenom po nalogu Njemačke, zemlje koja učestvuje u operacijama Međunarodnih koalicionih snaga u Afganistanu, ubijeno je najmanje 30 civila. Prema njegovim riječima, njemačko ministarstvo odbrane je u kontaktu s advokatom porodica žrtava kako bi razmotrilo zahtijeve za isplatom odštete, prenosi Reuters.

  • Glavno pitanje je da li želimo legalni proces pred sudom koji bi mogao da traje godinama ili da postignemo vansudski sporazum, rekao je on, dodajući da se traga za načinom da se pitanje riješi u "konkretnom vremenskom roku".

Nova otkrića o postojanju civilnih žrtava u napadu zadala su velike probleme njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na početku njenog drugog mandata.

Bivši ministar odbrane Franz Jozeph Jung bio je prinuđen da podnese ostavku na tu funkciju prošlog mjeseca zbog optužbi da je prikrio razmjere broja civilnih žrtava uoči saveznih izbora održanih 27. septembra u Njemačkoj.

Afganistanska vlada je ranije saopćila da je u zračnom udaru u Kunduzu na sjeveru Afganistana ubijeno najmanje 30 civila i 69 pobunjenika.

Njemački parlamentarci su se složili da provedu parlamentarnu istragu o tome šta je prethodna Merkelova vlada znala o napadu.

Prošle sedmice donji dom nemačkog parlamenta glasao je za produženje mandata njemačkim trupama za još godinu dana u Afganistanu, što vladi otvara prostor da pošalje još 4.500 vojnika u Afganistan koji će djelovati u okviru NATO misije u toj zemlji.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja u Njemačkoj pokazuju da je većina Nijemaca protiv slanja dodatnih trupa u Afganistan.