Svijet
0

Njemačka će objaviti umjetnine iz Minhena na internetu

FENA
Slika Otta Dixa
Slika Otta Dixa
Pod pritiskom jevrejskih udruženja i stručnjaka za umjetnost, njemačka vlada počela je da objavljuje detalje o nedavnom saznanju da je u jednom stanu u Minhenu pronađeno više od 1.400 umjetničkih slika, čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu eura, od kojih su većinu zaplijenili nacisti.

Vlada je najavila da će formirati tim stručnjaka i ubrzo razriješiti slučaj.

U pisanoj izjavi navedeno je da su 590 umjetničkih slika pronađenih u stanu u Minhenu, najvjerovatnije ukrali nacisti i postavila 25 od njih na website www.lostart.de, koji će redovno biti ažuriran.

Vlasti su do sada objavile malo detalja o otkriću u stanu 80-godišnjeg Kornelijusa Gurlita, gdje je pronađena 121 uramljena slika i 1.285 neuramljenih umjetničkih djela, među kojima su ulja na platnu, litografije i akvareli velikih umjetnika, poput Marca Chagalla, Otta Dixa, Maxa Liebermanna, Henrija Matissea i drugih umjetnika, a mediji ukazuju da djela potječu iz kolekcija jevrejskih poštovalaca umjetnosti, koje su fašisti konfiskovali.

Mediji također, ukazujući na porijeklo djela, podsjećaju da su nacionalsocijalisti oduzimali slike Jevrejima i prisiljavali ih da djela prodaju ispod vrijednosti i da je, po završetku Drugog svjetskog rata, zakonski definiran povrat umjetnina, ali da u DDR-u to nije važilo.

Istragu o ovom slučaju započelo je državno tužilaštvo, a Centralni savjet Jevreja Njemačke zatražio je sveobuhvatno objašnjenje, s obzirom na to da je otkriće dvije godine držano u tajnosti.

Advokati jevrejskih nasljednika su ljuti zato što se pronalazak ovog umjetničkog blaga držao u tajnosti i ističu da je to u suprotnosti s vašingtonskom deklaracijom u kojoj su se 44 zemlje dogovorile o postupcima prema umjetničkim djelima, zaplijenjenim u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Stan u kojem je blago otkriveno, pripadao je sinu poznatog trgovca umjetničkim djelima Hildebrandu Gurlitu, koji je umro 1956. godine i koji je bio početkom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća direktor muzeja u Zwickau.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Stefan Seibert, rekao je da vlada razumije zahtjeve jevrejskih udruženja, zbog čega će djela uskoro biti prikazana javnosti, prenosi Tanjug.

Slučaj će, zajedno s njemačkim vlastima, istraživati tim od šestoro stručnjaka i predstavnici bavarske vlade, uz podršku grupe sa "Slobodnog univerziteta" u Berlinu, prenio je AP.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, u međuvremenu je upozorio da će slika o Njemačkoj u svijetu biti narušena, ukoliko ovaj slučaj ne bude brzo riješen.