Svijet
0

Njemačka će Grčkoj posuditi 22,4 milijarde eura

FENA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Njemački poslanici su u petak odobrili sudjelovanje u planu za pomoć Grčkoj tako što će Njemačka posuditi do 22,4 milijarde eura Atini na tri godine.

Zakon koji je usvojilo 390 od 601 poslanika prisutnog u Bundestagu treba još da odobri Bundesrat, gornji dom njemačkog parlamenta, prije početka evropskog samita u Bruxellesu kojem će prisustvovati i kancelarka Angela Merkel.

Ovaj "zakon o stabilizaciji Evropske monetarne unije" je bio neophoda kako bi državna banka KfW u Atini deblokirala kredit kojem će garant biti njemačka savezna država. Ove godine će Njemačka posuditi 8,4 milijarde eura Grčkoj, a zatim još 14 milijardi u 2011. i 2012.

Njemačka će dati najveći doprinos planu podrške Grčkoj koji je predvidio maksimalno 80 milijardi eura biletaralnih kredita zemalja eurozone i 30 milijardi eura od Međunarodnoga monetarnog fonda na tri godine.

Ministar financija Wolfgang Schauble je govorio u petak pred poslanicima o potrebi stabilizacije eurozone u kojoj je došlo do ozbiljnih turbulencija.

"Za Nijemce, s njihovim posebnim iskustvom u 20. stoljeću, stabilnost monete nije bilo šta", kazao je ministar.

Vlada je željela da osigura najveću moguću većinu za ovo glasanje i s tom namjerom je sve do četvrtka pregovarala s opozicijskim stankama, posebno sa SPD-om, ali bezuspješno.

Poslanici iz najveće opozicijske stranke SPD su se suzdržali. Zeleni su glasali za plan, a neokomunisti (Die Linke) glasali su protiv.