Svijet
0

Nizom manifestacija obilježava se Mandelin 89. rođendan

FENA
Nelson Mandela proslavit će 89. rođendan u srijedu pokretanjem humanitarne kampanje skupa s bivšim američkim predsjednikom Jimmyjem Carterom, bivšim generalnim sekretarom UN-a Kofi Annanom i ostalim "starješinama" globalnog sela.

Ibnicijativa proističe iz ideje britanskog poduzetnika Richarda Bransona i muzičara Petera Gabriela da se stvori svijetsko vijeće starješina koje bi se bavilo pitanjima kao što su oružani sukobi, AIDS i globalno zagrijavanje.

"Ova grupa međunarodnih lidera pokazat će kako namjerava raditi zajedno da doprinese svojom mudrošću, nezavisnim rukovođenjem i integritetom u bavljenju nekim od najtežih svjetskih problema", navode organizatori u saopćenju, javio je AP.

Očekuje se da Branson i Gabriel, koji su osnovali međunarodnu organizaciju za ljudska prava i zalagali se za borbu protiv apartheida, prisustvuju događaju u srijedu, dijelu sedmicu dana dugog slavlja Mandelinog rođendana.

Dječija zabava, koja je postala redovna godišnja pojava, završava kompletan program. Prije toga, održat će se događaji na kojima će prisustvovati Bill Clinton i nogometna legenda Pele, koji će igrati u meču zvijezda u čast Mandele.

Mandela je proveo u zatvoru skoro tri decenije zbog njegove borbe protiv apartheida. On je oslobođen 1990. kako bi predvodio pregovore na okončanju decenija bijelačke rasističke vladavine i izabran je za presjednika Južne Afrike na prvim slobodnim izborima u toj zemlji 1994. On je napustio taj položaj 1999., ali je nastavio s vodećom ulogom u borbi protiv siromaštva, nepismenosti i AIDS-a u Africi.

Clinton će otvoriti izložbu u četvrtak koja će biti podsvećena pokojnom poglavici Albertu Luthuliju, borcu protiv apartherida koji je 1960. dobio Nobelovu nagradu za mir, i Mandeli, kojem je ta čast ukazana u 1993.

U nedjelju će Annan održati redovno godišnje predavanje Nelson Mandela.

Pele i nogometna zvijezda iz Kameruna Samuel Eto'o predvodit će listu od više od 50 igrača koji će učestvovati u meču nazvanom "90 minuta za Mandelu".

Meč, koji će se odigrati u srijedu u Cape Townu, suprotstavit će Afriku ostatku svijeta. Prihodi su namijenjeni za socijalne programe, uključujući Mandelinu kampanju protiv AIDS-a.

Prije meča, bit će održana ceremnonija na kojoj će se odati počast nogometnoj ligi koju su formirali bivši politički zatvorenici na otoku Robben, gdje je Mandela bio zatočen 18, od 27 godina koje je proveo u zatvoru.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter uručit će počasno članstvo FIFA-e Nogometnom savezu Makana, čije je utkamice Mandela, odvojen od svojih prijatelja, gledao iz zatvorske ćelije dok mu zatvorske vlasti nise podigle zid kako bi ga i fizički odvojile od njih.