Svijet
0

Nisu svi Evropljani uvjereni da im je zajednički krov donio više

FENA
Ispitivanje javnog mnijenja na Starom kontinentu pokazalo je da nisu svi Evropljani jednako oduševljeni životom nakon ulaska u Evropsku uniju. Posljednje ispitivanje javnog mnijenja ukazuje da su Britanci, Latvijci i Austrijaci najveći euroskeptici, dok su najveći zagovornici zajedničkog života stanovnici Beneluksa - Holandije, Belgije i Luksemburga.

Nisu svi Evropljani jednako uvjereni da im je zajednički krov donio više, izvještava iz Bruxellesa dopisnik Glasa Amerike

Bez obzira gdje živjeli i kojem kulturnom prostoru Evrope pripadali, svi Evropljani imaju velike brige u vezi s prehranjivanjem i zarađivanjem. Više od 30 hiljada širom Evropske unije odgovaralo je na ispitivanje, a većina ih plaši se nezaposlenosti, zatim inflacije dok treće mesto na rang-listi evropskih strahova pripada zajedno - kriminalu, zdravstvenoj zaštiti, imigraciji i terorizmu.

Sve su to razmišljana s kakvima stanovnici Evropske unije ulaze u 2008. godinu, ne pretjerano sigurno da naredna godina neće donijeti više briga i neprilika.

Irci, Poljaci i Litvanci su među Evropljanima najviše uvjereni da im članstvo u Uniji donosi koristi.

Kada je riječ o kandidatskim zemljama, najviše su prema članstvu raspoloženi Makedonci, s visokih 76 procenata; Hrvati sa skoromnih 36 procenata kažu, bez pretjeranog oduševljenja, da bi članstvo bilo dobro, a tek je nešto viši postotak kod Turaka - ni polovina upitanih nije uvjerena da je za zemlju najbolje rješenje članstvo u EU.

Evropljani sami, posebno oni što u Bruxellesu vode evropsku politiku, ovo i slična ispitivanja javnog mnijenja shvataju ozbiljno jer su pokazatelj raspoloženja i promišljanja stanovnika Unije, ali i činjenice nad kojima se moraju zamisliti oni što pred sobom imaju evropske planove za budućnost, izvještava VoA.