Frans Timermans
0

"Ništa bez Mladića u Hagu"

FENA
Holandski ministar za evropske poslove Frans Timermans izjavio je da je hapšenje Radovana Karadžića veoma važno, ali da će ocjena o punoj saradnji Srbije s Haškim tribunalom biti izrečena tek kada se pred sudijama nađe i Ratko Mladić.

"Hapšenje Karadžića je samo jedna uspješna etapa u saradnji Srbije s Tribunalom, ali za Holandiju ostaje ključni dokaz te saradnje hapšenje Mladića", istakao je on u intervjuu današnjem novosadskom "Dnevniku".

Prema riječima Timermansa, Holandija nije zaboravila ni haškog optuženika Gorana Hadžića, a taj njen tvrd stav neće pokolebati ni eventualna pozitivna ocjena glavnog tužioca Tribunala Sergea Brammertza o odnosima Beograda i Haga.

"Mišljenje Brammertza je od velikog značaja za debatu Vijeća ministara vanjskih poslova, ali na kraju samo to tijelo može da donese političku ocjenu o daljim koracima (EU) koji se odnose na Srbiju", rekao je Timermans.

Holandski ministar smatra da tu nikakvi kompromisi nisu mogući, jer je do toga već došlo prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u aprilu ove godine.

"Puno puta su nam govorili da je apsolutno nemoguće da Mladić i Karadžić budu uhapšeni i da moramo da nađemo neki kompromis. Sada kada smo vidjeli da je to, ipak, moguće, želimo i više nego prije da vidimo Mladića pred sudijama", rekao je Timermans.