David Miliband
0

"Nisam zainteresiran za mjesto ministra vanjskih poslova EU"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šef britanske diplomatije David Miliband demantirao je u petak da je zainteresiran za funkciju evropskog ministra vanjskih poslova, dok ga britanska štampa navodi kao dobro plasiranog kandidata za ovu dužnost predviđenu Lisabonskim ugovorom.

"Nisam kandidat za mjesto visokog predstavnika Evrope. Ja sam ministar vanjskih poslova i već sam zauzet", napisao je Miliband u poruci na internet stranici, čiju je vjerodostojnost potvrdio Foreign Office.

Lisabonski ugovor, koji još nije stupio na snagu, predviđa imenovanje "visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i političku sigurnost", koji treba da zastupa evropsku diplomatiju.

Britanski dnevni listovi Guardian i Times navode u svom izdanju od petka da se Miliband vidi kao idealan kandidat za ovu funkciju, ako bivši premijer Tony Blair ne bude imenovan za predsjednika Evropskog savjeta, druga nova funkcija predviđena Lisabonskim ugovorom.

"David Miliband postao je iznenadni kandidat za novu dužnost ministra vanjskih poslova EU-a, dok sve više raste kampanja protiv Blaira", smatra Times, navodeći neke evropske zvaničnike koji su htjeli ostati anonimni.