Norveški šef diplomatije
0

"Nisam uticao na dodjelu Nobelove nagrade za mir"

FENA
Šef norveške diplomacije Jonas Gahr Stoere opovrgnuo je napise u novinama prema kojima je pokušao "izvršiti pritisak" na Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Njega se sumnjiči da je članove uvjerio da nagradu za mir ne dodijele kineskom disidentu, strahujući da će to uticati na bilateralne odnose.

Norveške novine tokom vikenda su objavile napis prema kojem se Stoere, neposredno nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom, koji mu je jasno kazao da se Peking protivi dodjeli Nobelove nagrade za mir disidentu, sastao i s predsjednikom Odbora za dodjelu nagrade Thorbjoernom Jaglandom.

Tokom spomenutog sastanka u New Yorku, održanog na marginama Generalne skupštine UN-a krajem septembra, oko dvije sedmice prije objave dobitnika Nobelove nagrade, Stoere je, kako prenosi Aftenposten, "upozorio" svog sugovornika na posljedice takva izbora.

Stoere je u ponedjeljak potvrdio da se u New Yorku sastao s Jaglandom te s njim razgovarao samo nekoliko minuta, prenijevši mu ukratko o čemu je razgovarao s kineskim kolegom. To je potvrdio i Jagland, prenosi u ponedjeljak Hina.