Svijet
11

Nikki Sinclaire, prva britanska parlamentarka koja je promijenila spol

Klix.ba
Britanka Nikki Sinclaire prva je parlamentarka Velike Britanije koja je imala operaciju promjene spola. Nikki je žensko više od 20 godina, a njene pristalice i kolege saznale su to tek nedavno.

U novoj autobiografiji o svom političkom putovanju Nikki je prvi put pisala o svojoj tajni da je rođena kao muškarac. Istakla je kako ne želi da to stane na put njenoj karijeri.

"Ne želim da mi prošlost utječe na sadašnjost i vjerujem da će me moje pristalice i dalje podržavati. Duboko osjećam da se istinska jednakost dešava kada vaša boja, vjera, spol ili seksualnost nije oznaka koja stoji pored vašeg imena. Mi to još još nismo uspjeli", rekla je Sinclaire.

Tokom tinejdžerskih godina patila je od depresije jer je znala da je "drugačija od ostalih" mnogo prije nego je otišla na operaciju. Nikki je postala žena u 23. godini.

Foto:Twitter
Foto:Twitter

U knjizi "Never Give Up" (Nikada nemoj odustati) Sinclaire piše o tome kako do sada niko osim porodice i bliskih prijatelja nije znao njenu tajnu.

"Ovo je snažna lična priča. Ona insistira da su mučno djetinjstvo i tinejdžerske godine bile samo jedna faza života koja ne dominira njom ili njenom budućnošću. Nakon što je promijenila spol i ušla u parlament, Nikki je ušla u historiju Velike Britanije", stoji u knjizi.