Religijski krugovi
0

Nijemci sve češće kritikuju Papu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka javnost sve glasnije kritizira sporne odluke pape Benedikta XVI, prije svega rehabilitaciju biskupa Richarda Williamsona koji negira postojanje holokausta, a kritike stižu i iz redova Katoličke crkve, javljaju u ponedjeljak njemački mediji.

"Uvijek je loša odluka rehabilitirati nekoga ko tvrdi da progona Židova tpkom tzv. Trećeg rajha nije bilo", rekao je hamburški nadbiskup Werner Thissen u razgovoru za dnevnik "Hamburger Abendblatt". On je naglasio da je Williamsonovom rehabilitacijom "zbog slabe pripreme" nastala velika šteta za ugled Katoličke crkve.

"Znam da je Papin cilj postići jedinstvo unutar crkve u što spada i pružanje ruke tradicionalistima, ali u ovom slučaju su njegovi savjetnici zakazali", smatra Thissen koji vjeruje da će Vatikan "zasigurno osjetiti" pad povjerenja u crkvene institucije.

Prije Thissena se u nedjelju i štutgartsko-rotenburški biskup Gebhard Fuerst oglasio u vezi s rehabilitacijom Williamsona, koji je u jednom intervjuu izjavio kako nije dokazano da su Židovi sistematski ubijani za vrijeme nacističke vladavine te da "ako je i bilo ubijenih Židova", da se radio o "200 do 300 hiljada, a ne šest miliona". Zbog ove izjave državno odvjetništvo u Regensburgu, gdje je obavljen sporni intervju, protiv Williamsona vodi istragu.

"Jedinstvo crkve je veliko blago ali ono se ne smije čuvati nauštrb odluka Drugoga vatikanskog koncila", smatra Fuerst, koji je zaključio da je Papa svojom odlukom kod mnogih građana "unutar i izvan crkve" izazvao nesigurnost, nerazumijevanje i ogorčenost.

Donedavni predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Karl Lehmann kritizirao je pomanjkanje osjećaja za politički trenutak Vatikana.

"Moja je želja da i na vrhu Katoličke crkve vlada malo više političke senzibilnosti", rekao je Lehmann reagirajući na odluku iz Vatikana.

Središnje vijeće njemačkih Židova nakon rehabilitacije Williamsona dovodi u pitanje odnose između Židova i Katoličke crkve, prenijela je Hina.

"Ovom odlukom dovode se u pitanje svi dosadašnji potezi Vatikana koji su pridonijeli odnosu židovske zajednice i crkve", rekao je TV postaju N-24 predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Stephan Kramer.