Svijet
0

Nijemci danas biraju novog predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka danas, između nekoliko kandidata, bira novog predsjednika nakon iznenadne nedavne ostavke dosadašnjeg predsjednika Horsta Koehlera.

Christian Wulff, član predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) i premijer savezne pokrajine Donje Saske, izgledan je kandidat. Ako ne bude izabran u prva dva kruga, smatrat će se to porazom za kancelarku Angelu Merkel i njenog kandidata.

Joachim Gauck kandidat je opozicijskih socijaldemokrata i zelenih. Nije član nijedne političke stranke.

Kandidati su i Lukrezia Jochimsen, zastupnica ljevice u Bundestagu, te Frank Rennicke, kandidat ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke.

Njemačkog predsjednika ne bira narod neposrednim glasanjem, nego takozvana Savezna skupština (Bundesversammlung). U jednakom ga omjeru čine zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina.

Savezni predsjednik se bira na mandat od pet godina i najviše dva uzastopna. Kandidat može postati svaki državljanin Njemačke koji je navršio 40 godina.

Podsjetimo, njemački predsjednik Horst Köhler iznenada je dao ostavku zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

Agencije prenose da se u Njemačkoj u proteklih nekoliko sedmica razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Koehleru upućene su oštre kritike nakon što je inostrane misije njemačkih vojnika dijelom opravdao i čuvanjem njemačkih ekonomskih interesa.