Svijet
58

Nijemac ispalio 700 metaka u automobile "loših vozača" na autoputevima

Klix.ba
Michael Harry K (Foto: AFP)
Michael Harry K (Foto: AFP)
U njemačkom gradu Wuerzbergu počelo je suđenju muškarcu koji je optužen da je u periodu od pet godina ispalio više od 700 metaka na vozila koja su se kretala autoputevima.

Muškarac za kojeg mediji navode da se zove Michael Harry K (58) optužen je da je svoje frustracije i ljutnju iskaljivao na "lošim vozačima", prilikom čega je jednu ženu teško ranio.

Harry se sada suočava sa dugotrajnom zatvorskom kaznom i optužnicom za pet pokušaja ubistva, ukoliko se utvrdi da je kriv.

Među onima na koje je pucao su 40-godišnja žena koju je 2009. godine pogodio u vrat i dvojica muškaraca koji su povrijeđeni uslijed pucanja stakla na automobilima. Također, brojni automobili su oštećeni tokom pucnjave.

Odbarana ovog Nijemca je odbacila optužbe za pokušaje ubistva, a tužilac ga je opisao kao "isfrustriranog samca". Optuženi je kazao policiji kako su njegova meta bila vozila, a ne njihovi vozači.

Kako je javio BBC za informacije o počiniocu njemačka policija je ponudila bila i nagradu od 100.000 eura.

Međutim, policija pet godina nije bila u stanju uhvatiti napadača iz razloga što vozači nisu odmah shvatili da im je automobil pogođen u momentu kada se to dogodilo, a i zbog toga što je policiji zakon o zaštiti privatnosti onemogućavao da koristi određene snimke nadzornih kamera na autoputevima.

Na kraju je policija postavila vlastite kamere što je rezultiralo hapšenjem. Nakon hapšenja policiju je odveo do skladišta gdje je držao još 1.300 metaka i dva pištolja. Optuženi je inače vozač kamiona.