Obama u Fort Hoodu
0

"Nijedna vjera ne opravdana krvoločna ubistva"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko hiljada vojnika i civila sudjelovalo je u utorak na komemoraciji za 13 žrtava prošlosedmičnog ubilačkog pohoda vojnog psihijatra u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, a među njima je bio i američki predsjednik Barack Obama sa suprugom.

Na zasebnim postoljima pred govornicom stajale su uokvirene fotografije 13 ubijenih vojnika, njihove čizme, puške i kacige. Vojnici koji su prvi odgovorili na tragičan incident postrojeni su uz prozivku, a uz njihova su imena prozivana i imena 13 ubijenih, u skladu s tradicijom američke vojske.

Predsjednik Obama je odao počast žrtvama i uputio riječi utjehe njihovim obiteljima, rekavši da će "njihovi najmiliji trajati kroz život njihove zemlje" te kako će ih pamtiti po njihovim životima što svjedoče o snazi, dostojanstvu i smjernosti onih koji služe domovini.

Obama je poimence spomenuo sve ubijene i njihove životne priče te osudio "izvrnutu logiku koja je dovela do tragedije".

  • Nijedna vjera na opravdava te krvoločne i kukavičke postupke, niti pravedni i dobrostivi Bog na njih gleda s naklonošću. Za ono što je učinio, znamo da će se ubica suočiti s pravdom, na ovome i na drugom svijetu, rekao je Obama.

On nije izgovorio ime ubice, 39-godišnjeg majora Nidala Malika Hasana, državljana SAD-a jordansko-palestinskog porijekla, koji je preživio četiri nastrijelne rane i trenutno se oporavlja u vojnoj bolnici u San Antoniu.

Obama je istakao kako je u današnje vrijeme SAD izložena iskušenjima, te da "u Afganistanu i Pakistanu isti ekstremisti koji su ubili gotovo 3.000 Amerikanaca (11. septembra 2001.), nastavljaju ugrožavati Ameriku i njene saveznike". Istakao je da je herojstvo današnjeg naraštaja američkih vojnika, ravno onom naraštaja iz vremena svjetskih ratova, što su pokazali i oni koji su pohitali u pomoć ranjenima u Fort Hoodu.

Barack i Michelle Obama su prije komemoracije razgovarali s porodicama žrtava i s nekima od 43 vojnika ranjena u incidentu, koji su sa štakama, sa štapovima i u zavojima, došli na komemoraciju ubijenim kolegama.

Predsjednički par posjetio je i ranjene vojnike u bolnici. U bolnici se još nalazi 16 ranjenih vojnika, a dvoje je u kritičnom stanju. Dvanaest ubijenih bili su aktivni pripadnici vojske a 13. žrtva bio je umirovljeni vojnik.

Major Hasan je svoj ubilački pohod izveo u centru za medicinsku obradu vojnika u Fort Hoodu, a svjedoci govore da je pucajući iz dva pištolja uzvikivao "Alahu ekber" (Bog je velik) i da je gađao osobe u odorama, a ne civile zaposlene u centru.

Ako se oporavi od ranjavanja, Hasan će biti izveden pred vojni sud, najavila je vojska.

Američki mediji utorak su izvijestili kako se u istrazi došlo do podataka da je prije godinu dana FBI upozoravao vojne vlasti na Hasanove opetovane kontakte s radikalnim islamskim imamom u Jemenu, ali tada je ocijenjeno da on ne predstavlja opasnost.