WHO
0

Nijedna gripa nije se širila tako brzo kao H1N1

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u četvrtak da se nikada u historiji nijedna pandemija nije širila tako brzo kao što je to slučaj s gripom H1N1, pa više nema svrhe brojati svaki pojedinačni slučaj oboljenja.

Specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja je proglasila pandemiju ove gripe 11. juna, od sada će od pojedinačnih zemalja zahtijevati da prijavljuju samo slučajeve sa smrtnim ishodom, neuobičajenom kliničkom slikom ili grupu ozbiljnih slučajeva, prenosi Reuters.

WHO više neće objavljivati izvještaje u kojima se navodi broj potvrđenih slučajeva širom svijeta.

Najnovija pandemija se širi svijetom nezapamćenom brzinom. Kod pandemija u prošlosti, virusu gripe trebalo je više od pola godine da se proširi onoliko koliko se H1N1 proširio za manje od šest nedjelja, navedeno je u saopćenju WHO.

Za zdravstvene službe širom svijeta postalo je gotovo nemoguće da evidentiraju svaki od slučaja inficiranja virusom H1N1, kaže se u saopćenju WHO koja ima 193 države-članice.

Procjenjuje se da je samo u SAD-a virusom novog gripa zaraženo najmanje milion osoba, a WHO poručuje da je pandemija nezaustavljiva.

WHO je u posljednjem izvještaju objavljenom 6. jula, navela da je potvrđeno 94.512 slučajeva oboljenja od H1N1, sa 429 smrtnih ishoda.

Agencija UN-a ne objavljuje podatke koji se odnose na obične, sezonske gripe, od kojih, procjenjuje se, godišnje širom svijeta umre između 250.000 i 500.000 osoba, navela je britanska novinska agencija.