Svijet
8

Nijedan advokat neće da zastupa silovatelje 23-godišnje studentice

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nijedan advokat neće da zastupa počinioce silovanja čija je žrtva preminula, u sudskom procesu koji u četvrtak počinje u sudu u New Delhiju, saopćili su u srijedu iz advokatske komore.

"Odlučili smo da nijedan advokat ne zastupa u odbrani optužene za silovanje jer bi bilo nemoralno braniti ih u postupku", izjavio je Sandžaj Kumar, advokat i član advokatskog vijeća prijstoničkog Okružnog suda Saket za AFP.

Kumar je potvrdio da nijedan od 2.500 registrovanih advokata u Okružnom sudu Saket u južnom New Delhiju gdje će se suditi počiniocima zločina, neće učestvovati u tom sudskom procesu i da su "odlučili da ostanu po strani kako bi osigurali brzu pravdu", što znači da će vlasti morati da imenuje branioce optuženih.

Pripadnicima delhijske bande u četvrtak počinje suđenje u Okružnom sudu Saket, kada će policija predstaviti prikupljene dokaze na 1.000 strana, i očekuje da će i formalno biti podignuta optužnicu protiv šestorice mladića koji su 16. decembra silovali 23-godišnju studenkinju medicine i njenog momka u autobusu u New Delhiju.

Od zadobijenih povreda, ona je preminula nekoliko dana kasnije.