OIC
0

Nije prošla rezolucija o priznavanju nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije (OIC) u Damasku u nedjelju nije prihvaćen prijedlog rezolucije Saudijske Arabije u kojem se islamske zemlje pozivaju da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na saudijski prijedlog rezolucije amandmane su podnijele Sirija, Egipat, Azerbejdžan i još neke zemlje članice OIC-a, tako da konačna verzija usvojene rezolucije ne poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova i u njoj se ne spominje kosovska državnost, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

U Ministarstvu vanjskih poslova rečeno je da je Srbija, uz podršku prijateljskih zemalja u Organizaciji islamske konferencije, uspjela zaustaviti novi planirani val priznanja nezavisnosti Kosova.

Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić bio je prethodna dva dana u stalnom kontaktu s više od 15 ministara vanjskih poslova zemalja članica OIC-a i svim državama članicama ove organizacije je uputio pismo u kome je zatražio da se stopira usvajanje rezolucije kojom se poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova.