Svijet
0

Nigerijski predsjednik se vratio u zemlju nakon liječenja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nigerijski predsjednik Umaru Musa Yar'adua vratio se u srijedu u zemlju, nakon tromjesečnog liječenja u Saudijskoj Arabiji, potvrdio je savjetnik predsjednika Emmanuel Egbogah.

"On je ovdje, doletio je jutros", rekao je Egbogah agenciji Reuters.

Na pitanje da li će predsjednik odmah preuzeti dužnost, on je odgovorio kako sumnja u to.

Britanska agencija navodi da zasad nema informacija o njegovom zdravstvenom stanju i da li će se osjećati dovoljno dobro da odmah preuzme predsjedničku funkciju ili će na čelu države i dalje biti zamjenik predsjednika Goodluck Jonathan.

Yar'adua (58) u novembru prošle godine otišao je u Saudijsku Arabiju na liječenje zbog srčanih problema, što je drugu po jačini ekonomiju u subsaharskoj Africi dovelo do ruba ustavne krize i zaprijetilo paralizom rada vlade, dok nije izabran Jonathan prije dvije sedmice.

Nigerijski parlament je 9. februara odlučio Jonathana imenovati za vršitelja dužnosti do povratka predsjednika Yar'adue.

Budući da Yar'adua nije formalno prenio nadležnosti na potpredsjednika Jonathana, postojala je opasnost da će u Nigeriji doći do najgore političke krize od okončanja vojne vladavine prije više od deset godina, jer vršitelj dužnosti predsjednika može usvajati zakone i djelovati kao zapovjednik vojnih snaga.

Od novembra prošle godine ova je afrička zemlja utonula u haos etničkih i vjerskih sukoba u kojima su za samo pet dana poginule 464 osobe. Demonstranti u Nigeriji tražili su ostavku oboljelog predsjednika, zato što je otišao na liječenje u inostranstvo.

Natpisi na majicama demonstranata u Lagosu pozivali su na spas Nigerije, koju više mjeseci potresaju žestoki etnički i vjerski sukobi – obračuni muslimana i kršćana u središnjem dijelu države, posebno u gradu Josu, gdje je bilo na stotine ljudskih žrtava.

Demonstranti su bili nezadovoljni što u zemlji koja živi od izvoza nafte na crpkama nema goriva.