Svijet
0

Nigerijski pobunjenici prijete napadima ako ne dobiju pare

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Oko 200 nigerijskih pobunjenika zaprijetilo je da će obnoviti napade u delti Nigera ako ne dobiju novac za predaju oružja u okviru programa amnestije koju su ponudile vlasti radi eliminiranja nemira u toj naftom bogatoj oblasti.

Bivši lider pobunjenika Victor Ben Ebika Bowie, poznatiji među lokalnim stanovništvom kao Boyloaf, i njegovi borci pristali su prije dvije sedmice da obustave napade u zamjenu za amnestiju.

Pobunjenici tvrde da je Ben obećao kako će svakom od njih dati 66.000 dolara ako predaju oružje.

Nezadovoljni što obećani novac nisu dobili, pobunjenici su u petak nenaoružani došli do jedne vladine zgrade gdje se trenutno nalazi Ben tražeći da budu isplaćeni.

Policajci nisu dozvolili ulaz u zgradu, ali je sve prošlo bez sukoba i hapšenja, prenio je Reuters.

Ben, bivši zapovjednik Pokreta za emancipaciju delte Nigera (MEND), nije se obratio okupljenim pobunjenicima.

Nigerijski predsjednik Umarua Yar'Adue ponudio je u junu amnestiju za naoružane pobunjenike u delti Nigera nastojeći stabilizirati to područje.

Neki od istaknutih lidera su već pristali na ovu ponudu, dok drugi to odbijaju.

MEND, koji je zaprijetio da će obnoviti napade po okončanju perioda prekida vatre za dvije sedmice, saopćio je prije četiri dana da se odriče svojih čelnika koji pregovaraju s predstavnicima vlade o amnestiji.

Napadi na naftovode i industrijska postrojenja od početka 2006. koštali su Nigeriju, osmog po veličini izvoznika nafte na svijetu, više milijardi dolara godišnje i uticali na nestabilnost cijena energenata na svjetskom tržištu.