Svijet
0

Nigerijska vlada potvrdila pad aviona sa 116 putnika

FENA
Avion nigerijskog avioprevoznika sa 116 ljudi u njemu, među kojima su bili i neki visoki zvaničnici, srušio se kratko nakon uzlijetanja iz Lagosa na putu ka glavnom gradu Abudži, saopćila je vlada u nedjelju.

Avion na letu broj 210 aviokompanije Bellview Airlines uzletio je u 20,45 sati u subotu i izgubio je kontakt s kontrolnim tornjem nekoliko minuta kasnije tokom snažne oluje.

Vlasti su locirale olupinu aviona Boeing 737-200 u mjestu Kishi u državi Oyo na jugozapadu Nigerije oko 200 km sjeverno od Lagosa, saopćio je lokalni policijski izvor 12 sati kasnije. Nije jasno da li ima preživjelih kazao je izvor.

"Vlada je u stanju da potvrdi kako je moguće da je let 210 Bellview Airlinesa pao, što potvrđuje naša najgora strahovanja", izjavio je ministar informisanja Frank Nwreke za državni radio.

Službe za djelovanje u vanrednim situacijama pokrenule su misiju potrage i spasavanja.

Avion je prevozio 116 ljudi: 110 putnika i šest članova posade, javile su vlasti.

U početku nije bilo jasno da li se avion srušio, da li je otet ili je prisilno prizemljio.

Pilot je, međutim, uputio poziv za pomoć u subotu navečer, nagovještavajući kako avion ima tehničkih problema, izjavio je izvor iz predsjedništva za Reuters.

Državni radio javio je da je nekoliko visoko rangiranih vladinih zvaničnika bilo avionu, ali ih nije imenovao.

Ta nigerijska aviokompanija u privatnom vlasništvu popularna je među strancima. Zapadni diplomati izrazili su bojazan da bi neki od njihovih državljana također mogli biti u avionu.

Na desetine letove saobraća između lučkog grada Lagosa - jednog od najvećih gradova na svijetu - i Abudže u srcu afričke najmnogoljudnije zemlje.

Glasnogovornica Boeinga Liz Verdier izjavila je za CNN putem telefona iz Seattlea kako će kompanija zajednički raditi s američkom Agencijom za bezbjednost u saobraćaju ukoliko se od nje zatraži pomoć u bilo kakvoj istrazi.

Ona je kazala kako je 737 "trkači konj svjetske flote komercijalnih aviona".

Bellview Airlines nije mogao potvrditi da li se avion srušio 11 sati kasnije nakon što je nestao.