SAD
0

Nigerijac optužen za teroristički napad odbacio krivicu

FENA
Umar Faruk Abdulmutallab na sudu (Foto: AP)
Umar Faruk Abdulmutallab na sudu (Foto: AP)
Nigerijac optužen za pokušaj bombaškog napada na avion Northwest Airlinesa na letu za Detroit 25. decembra, u petak se pred američkim sudom izjasnio da "nije kriv" prema svih šest tačaka optužnice, javljaju agencije.

Umar Faruk Abdulmutallab (23), doveden je u sudnicu s lisicama na rukama i zglobovima nogu, izvijestio je CNN.

Na pitanje razumije li optužbe odgovorio je potvrdno, a odvjetnica Miriam Seifer u njegovo je ime podnijela negativno očitovanje o krivici.

Saslušanje pred sucem Markom Randonom na saveznom sudu u Detroitu trajalo je 10-ak minuta.

U optužnici na sedam stranica, Abdulmutallaba se tereti da je putujući iz Amsterdama za Detroit pokušao uništiti avion Northwest Airlinesa s 290 putnika i članova posade, ubrizgavajući kemikalije u eksploziv skriven u njegovom donjem rublju.

Umjesto detonacije razornog eksploziva PETN, izazvao je njegovo zapaljenje, pri čemu su mu se zapalile hlače i dio sjedala. Putnici su ga savladali i ugasili požar.

Ako mu se dokaže krivnja prema najtežoj od šest tačaka optužnice - pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Abdulmutallab je nakon napada pritvoren u zatvoru Milan u Michiganu, a zbog opeklina je liječen u bolnici. Odgovornost za napad preuzela je Al Qaida Arapskog poluotoka iz Jemena, gdje je Abdulmutallab bio na obuci.