SAD
0

Nigerijac optužen za pokušaj terorističkog napada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab u subotu je zvanično optužen za pokušaj terorističkog napada u petak u avionu na liniji Amsterdam - Detroit, saopćilo je Američko ministarstvo pravde.

Prema prethodnoj istrazi Federalnog istražnog biroa, napadač je u avionu pokušao aktivirati eksploziv penteritrol (PETN) u prahu, koji je nanio na unutrašnju stranu svoje noge.

Prije slijetanja aviona on je pokušao specijalnom tečnošću iz šprice aktivirati eksploziv, ali u tome nije uspio.

Dim i miris paljevine privukli su pažnju putnika i posade, a Abdulmutalab je zadobio opekotine trećeg stepena, prenio je Reuters.

Prema izjavama putnika, intervencija protiv teroriste bila je veoma brza. Avion je sigurno sletio u Detroit.

Niko od 278 putnika i 11 članova posade aviona nije povrijeđen.

Američki državni tužilac Eric Holder izjavio je kako postoji mogućnost da su i druge osobe bile umiješane u urotu s obzirom na nagađanja o tome da Abdulmutalab radi, ili je povezan, s Al-Kaidom.

"Nastavljamo istragu i upotrijebit ćemo sva raspoloživa sredstva da bismo odgovorne za ovaj pokušaj napada u kojem bi, da je uspio, poginulo ili bi bilo ranjeno puno nedužnih ljudi, izveli pred sud", kazao je Holder.

Nigerijac je sin uglednoga bivšeg bankara Umara Mutalaba, rekao je za Reuters njegov brat Abdul Mutalab. Odbio je bilo kakav dodatni komentar s obzirom na to da se u nedjelju očekuje službeno saopćenje njegove obitelji i nigerijske vlade o događaju.