Svijet
1

Nigerija: U akcijama protiv Boko Harama oslobođeno nekoliko stotina talaca

Anadolija
U zajedničkoj vojnoj akciji kamerunske i nigerijske snage oslobodile su više stotina talaca koje je držala teroristička grupa Boko Haram, uključujući i djevojčice koje su obučavane za bombaša samoubicu, izjavio je komandant vojske Kameruna general Jakob Kodji.

Akcija oslobađanja dogodila se u nigerijskom gradu Kumshe, oko 15 kilometara od granice sa Kamerunom.

Kako je kazao Kodji, u racijama je ubijeno najmanje 100 ekstremista, a stradala su i tri kamerunska vojnika.

"Naši vojnici su i dalje na terenu sa nigerijskim vojnicima i dobili su uputstva da nastave sa racijama na sva sela na granici koja drži Boko Haram, dok ih ne porazimo", dodao je general.

Uprkos tvrdnjama vlasti da su porazili grupu, Boko Haram i dalje kontroliše pojedine zajednice sjeveroistočne nigerijske države Borno, odakle lansiraju napade. Boko Haram svoje terorističke aktivnosti provodi najviše na sjeveroistoku zemlje. Iako je nigerijska vlada i vojska više puta najavila žestok obračun sa militantima, oni do sada nisu poraženi.

Pripisuje im se na stotine oružanih napada, ubistava, eksplozija, otmica i samoubilačkih napada, a prema podacima organizacije Amnesty International, pripadnici Boko Harama su u proteklih šest godina ubili više od 20.000 ljudi.

Vezani članci