Svijet
0

Nigerija: Porodice i volonteri u potrazi za otetim djevojčicama

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Porodice i volonteri mobilizirali su se u državi Borno na sjeveru Nigerije u potrazi za više od 100 učenica koje su oteli pripadnici militantne grupe Boko Haram.

U razgovoru sa novinarom Anadolije, Isa Mina, čija je rodica među otetim djevojčicama, kazao je kako je ovaj događaj veoma traumatičan za tu djecu.

"Ne možemo više sjediti i čekati, dok su naše djevojčice izgubljene", kazao je Mina, dodavši da je što prije potrebno uraditi nešto o pitanju pronalaska otetih djevojčica.

Pripadnici Boko Haram sakrili su djevojčice u šumi Sambisa, gdje se grupa za potragu koju čine porodice i volonteri dala u potragu za kidnapovanim djevojčicama. Mina je dodao da je to što oni rade veoma opasno, ali ipak bolje od vojske poznaju mjesto gdje ih militanti kriju.

Sumaila Ularamu, volonterka u timu za potragu, kazala je kako su se i porodice odlučile pridružiti u potrazi za djevojčicama.

"Pojedini članovi porodica traže zajedno s nama. Pretražićemo cijelu šumu", kazala je Ularamu. Ona je dodala kako šumu poznaje veoma dobro, te da su se potrazi pridružili i pojedini lovci i vojnici.

Glasnogovornik nigerijske vojske Chris Olukolade saopštio je da se 14 djevojčica od njih 121 uspjelo spasiti i pobjeći od militanata.

Vezani članci