Svijet
0

Nigerija: Policijski sat u napadnutom gradu Kano

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Nigerijske vlasti proglasile su 24-satni policijski čas u sjevernom gradu Kano, poslije serije koordinisanih bombaških napada u kojima je poginulo najmanje sedam ljudi.

Među metama su bili regionalni policijski štab i služba za izdavanje pasoša. Paljba iz vatrenog oružja čula se na još nekoliko lokacija, prenio je BBC.

    Odgovornost za napad prenijela je islamistička militantna grupa Boko haram, koja stoji iza nedavne kampanje nasilja u ovom području, koje je pretežno naseljeno muslimanskim stanovništvom.

    Organizatori građanskog protesta u komercijalnoj prijestonici Lagosu u međuvremenu su otkazali skup poslije ovih napada.

    Policija je potvrdila da ima sedam žrtava i da su u drugom najvećem gradu u zemlji napadnute četiri polcijske stanice, sjedište državne službe bezbjednosti i službe za imigraciju i izdavanje pasoša.

    Dopisnici javljaju da je u gradu tokom napada zavladala panika. Dok se dim dizao u nebo poslije eksplozija. Napad u ovom drevnom muslimanskom gradu trajao je više od sat i po.

    Prema riječima očevidaca, napadač na policijski štab stigao je pred zgradu na motociklu, sišao sa vozila i potrčao prema objektu sa vrećom u rukama, nakon čega je odjeknula eksplozija.
    Bezbjednosni izvori rekli su da je jedan bombaški napad spriječen i da je napadač ubijen. Kano je, poput mnogih drugih gradova na sjeveru Nigerije, zahvaćen pobunom islamističke sekte "oko haram. Ova grupa stoji iza brojnih bombaških i oružanih napada na državne mete.

    Policajci na licu mjesta rekli su da je vojsci trebalo oko 30 minuta da reaguje, te da su napadači za to vrijeme pobjegli.

    Ulice Kana sada su puste, a građani se pitaju kako je moguće da bezbjednost tolikog broja ključnih policijskih objekata bude narušena na ovakav način.