Svijet
0

Nigerija: Otmičari djevojčice dopustit će da bude zamijenjena za oca

FENA
Otmičari trogodišnje britanske djevojčice Margaret Hill poručili su njenoj majci da će ubiti dijete ako otac ne bude pristao da zauzme njeno mjesto, izjavila je majka djeteta Oluchi.

Djevojčica je oteta u četvrtak u Port Harcourtu, prenijela je agencija Reuters i podsjetila da su u tom dijelu Nigerije, koji je bogat naftom, česte otmice radi dobijanja otkupa. Do sada otmičari nisu ubili nijednu žrtvu, a većina je oslobađana nakon plaćanja otkupa.

Margaretin otac Mike Hilk je Britanac na radu u Port Harcourtu u naftom bogatoj delti Nigera, a majka je državljanka Nigerije.

BBC je prenio kako su otmičari dozvolili djevojčici da razgovara telefonom sa majkom i da je dijete plakalo.

Djetetova majka je rekla da su otmičari tražili sastanak u jednom mjestu u susjednoj nigerijskoj državi Bajelsa gdje bi dijete bilo zamijenjeno za oca.

"Oni su rekli da mogu dovesti muža kako bih ga zamijenila za dijete", rekla je Oluchi i dodala da je njen muž pristao, ali kako mu je šef lokalne policije savjetovao da to ne čini.

Policija u Port Harcourtu se još nije oglasila povodom zahtjeva otmičara, a britansko ministarstvo vanjskih poslova nije moglo potvrditi vijest da su se otmičari javili majci djeteta i tražili zamjenu.

Od početka 2006. godine oko 200 stranaca je oteto u naftom bogatoj delti Nigera, a 15 ih se još nalazi u rukama otmičara.