Svijet
0

Nigerija: Oteta tri menadžera indonezijske kompanije

FENA
Naoružani napadači upotrijebili su u petak ujutro dinamit i teško automatsko naoružanje te oteli najmanje tri rukovodioca indonezijske kompanije Indorama u delti Nigera, na jugu Nigerije, saopćila je policija.

"Tri glavna menadžera Indorame oteta su iz zgrade u kojoj žive. Bilo je dosta pucnjave iz teških mitraljeza, a upotrijebljen je i dinamit", rekao je predstavnik policije Felix Ogbodu.

Zasad nije poznato ko je odgovoran za najnovije otmice, prenio je Reuters.

U međuvremenu je pobunjenički Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND), koji u srijedu nije ispunio obećanje i nije oslobodio šest otetih stranaca, najavio da namjerava pustiti zatočenike, a kašnjenje je obrazložio "logističkim problemima".

"Zatražili smo helikopter, ali nije nam obezbijeđen. Razmatramo druge mogućnosti", navedeno je u elektronskoj poruci MEND-a Reutersu.

Pripadnici MEND-a oteli su 1. maja četiri Talijana, jednog Amerikanca i jednog Hrvata s naftne platforme američke kompanije Chevron.

Otmice se često događaju u delti Nigera, području bogatom naftom, a razne naoružane grupe trenutno drže u zatočeništvu najmanje 20 stranaca.

Pobunjenici se bore za autonomiju te oblasti, a nasilju dodatno doprinosi siromaštvo, bezakonje, korupcija i borba lokalnih klanova za kontrolu nad unosnom krađom i preprodajom nafte.