Svijet
0

Nigerija: Oslobođeno oko 300 djevojčica i žena

SRNA
Nigerijska vojska oslobodila je oko 300 djevojčica i žena iz ruku islamističke terorističke grupe Boko Haram, ali to nisu one koje su otete prije godinu dana iz škole u mjestu Čibok.

U vojnoj akciji osvajanja šume Sambisa, koja je bila pod kontrolom Boko Harama, oslobođeno je 200 djevojčica i 93 žene koje su teroristi držali zarobljene, ali se u prvom trenutku nije znalo da li su među njima učenice otete prije godinu dana u Čiboku.

Prema riječima portparola nigerijske vojske pukovnika Sanija Usmana, među oslobođenim djevojčicama i ženama nema otetih učenica iz Čiboka, prenosi Reuters.

"Ne možemo da potvrdimo da među oslobođenima ima djevojčica iz Čiboka", izjavio je sinoć Usmana.

Lokalni zvaničnici su rekli da će oslobođene djevojčice i žene danas biti ispitane da se utvrdi da li su bile prisilno udate za pripadnike grupe Boko Haram.

Među oslobođenim djevojčicama ima povrijeđenih, a u akciji u šumi Sambisa uništena su i tri kampa Boko Haram, saopćila je nigerijska vojska.

Grupa Boko Haram je u aprilu prošle godine kidnapovala više od 200 učenica iz mjesta Čibok, na sjeveru Nigerije, od kojih su neke kasnije uspjele da pobjegnu, ali o sudbini većine njih od tada se ništa ne zna.

Od 2009. godine u pobuni grupe Boko Haram ubijeno je najmanje 15.000 ljudi, uglavnom na sjeveru Nigerije, dok je 1,5 miliona moralo da napusti svoje domove.