Grad Josu
0

Nigerija: Osam mrtvih u napadu nepoznatih napadača

FENA
Osam osoba ubijeno je u utorak u centralno-nigerijskom gradu Josu u napadu nepoznatih napadača, saopćili su nigerijski zvaničnici.

Po riječima policijskog zvaničnika, do napada je došlo rano jutros, a samo nekoliko sati kasnije policija je rastjerala demonstante koji su se u znak protesta zbog tih ubistava okupili u kvartu u kome većinski žive hrišćani.

Jedan drugi policijski zvaničnik rekao je da je u utorak ubijen i jedan mladić koji je u sjevernom dijelu Nigerije pokušao da automobilom punim eksploziva uđe u policijsku stanicu.

Policija je za neuspjeli napad optužila muslimansku organizaciju Boko Haram čije ime na jednom lokalnom jeziku znači "Zapadnjačko učenje je svetogrđe".

U sukobima u Josu ovog leta poginulo je pet osoba, nakon što je u julu u pretežno hrisćanskom kvartu jedan musliman pronađen mrtav.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u okolini Josa je prošle godine ubijeno najmanje 1.000 osoba, a ove godine je tamo život izgubilo 200 osoba.

Kako navodi AP, religiozni sukobi koji potresaju Nigeriju imaju korijene u političkim, ekonomskim i etničkim nesuglasicama. U sjevernom dijelu Nigerije žive uglavnom muslimani, a na jugu pretežno stanovništvo čine hrišćani.