Svijet
0

Nigerija: Najmanje 30 mrtvih u bombaškom napadu na pijaci

FENA
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
Osumnjičeni nigerijski islamisti otvorili su u ponedjeljak vatru i postavili bombe na pijaci Baga u gradu Majduguri, na sjeveroistoku Nigerije, i tom prilikom ubili najmanje 30 osoba, izjavili su svjedoci.

Napadači, za koje se pretpostavlja da su pripadnici islamističke sekte Boko Haram, upali su na pijacu i počeli da pucaju, ispričali su trgovci, dodajući da među ubijenima ima žena i djece.

"Broj poginulih ne može biti manji od 30", kazala je AFP-u medicinska sestra iz bolnice u Majduguriju.

Vojska je potvrdila da se napad na pijacu dogodio, ali je demantovala informacije o civilnim žrtvama, dodajući da su snage sigurnosti ubile osam napadača i deaktivirale bombe koje su ostavili napadači.

"U 13.30 sati na pijaci Baga u Majduguriju napadači, za koje se pretpostavlja da su pripadnici Boko Harama, napali su i pucali na civile na pijaci", izjavio je portparol specijalne vojne jedinice u tom gradu Hasan Muhamed.

On je rekao da je nekoliko osoba ranjeno, ali da nema civilnih žrtava. Vojska je odmah reagovala i dektivirala tri bombe koje su postavili pripadnici sekte i ubila osam pripadnika sekte, dodao je.

Trgovci su, međutim, ispričali da su šestorica napadača upala na pijacu i počela da pucaju na sve strane, usmrtivši najmanje 30 osoba, uključujući žene i djecu, naveo je AFP.

Napadači su optužili trgovce da sarađuju s vojskom poslije prošlosedmičnog hapšenja jednog pripadnika Boko Harama na toj pijaci kada su ga trgovci savladali i predali vojnicima, rekli su očevici.