Svijet
0

Niger odobrio azil Sadiju Gadafiju

FENA
Sadi Gadafi (Foto: Reuters)
Sadi Gadafi (Foto: Reuters)
Niger je odobrio azil iz humanitarnih razloga Sadiju, jednom od sinova bivšeg libijskog predsjednika Muamera Gadafija, izjavio je u petak u Pretoriji nigerijski predsjednik Mahmadu Isufu.

Predsjednik Isufu je rekao pred novinarima, nakon posjete Južnoafričkoj Republici, da drugi sin bivšeg diktatora Saif al-Islam nije u ovoj zemlji.

Tridesetosmogodišnji Sadi Gadafi izbjegao je u Niger u augustu, za vrijeme pada Tripolija, koji je označio kraj 42-godišnjeg autoritarnog režima njegovog oca.

Sadija Gadafija traže nove libijske vlasti, koje ga optužuju za nasilno prisvajanje imovine i zastrašivanja kada je upravljao libijskim nogometnim savezom, saopćio je Interpol.

Nogometaš s reputacijom plejboja pokušao je profesionalnu karijeru u Italiji, ali bez uspjeha, prije nego što je počeo upravljati elitnom jedinicom libijske vojske.

Nigerijski premijer Brigi Rafini je rekao u septembru "da ne dolazi u obzir“ Sadijevo izručenje dok ne bude siguran da će biti osiguran pravedan proces.

Što se tiče njegovog brata kojeg traži Međunarodni krivični sud zbog zločina protiv humanosti počinjenih za vrijeme gušenja pobune, Isufu je potvrdio da "Saif al-Islam nije u Nigeru“.