Svijet
16

Nicolas Sarkozy u pritvoru zbog zloupotreba ovlasti

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA)
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA)
Bivši predsjednik Nicolas Sarkozy je stavljen u pritvor u utorak ujutro zbog navodne zloupotrebe ovlasti, prve za nekog bivšeg šefa države pod V Republikom, saopćio je novinskoj agenciji sudski izvor.

Ovo sudsko ispitivanje dolazi u vrijeme kada je najavljeno da se Nicolas Sarkozy vraća na političku scenu u pokušaju da dođe na čelo svoje stranke desnice, UMP (opozicija), koja je upala u krizu bez presedana zbog slučaja lažnih faktura.

Istražioci antikorupcijske brigade sudske policije će biti u mogućnosti saslušati bivšeg predsjednika u trajanje koje može biti i 24 sata, s mogućnošću jednog produžetka.

Sarkozy je stigao malo prije 08.00 sati (06.00 sati po srednjoevropskom vremenu) u crnom automobilu sa zatamnjenim staklima u sjedište sudske policije (DCPJ) u Nanteru, u blizini Pariza.

Njegov advokat, Thierry Herzog, je u pritvoru od ponedjeljka, kao i dvojica visokih sudija Kasacionog suda Gilbert Azibert i Patrick Sassoust.

Istražioci nastoje ustanoviti da li je bivši šef države, uz podršku advokata Herzoga, tražio informacije od višeg sudije o istrazi koja se odnosi na razmjenu za obećanje na prestižni položaj.

U okviru sudske istrage koju je 26. februara otvorio Nacionalni finansijski sud, istražioci žele saznati da li je Nicolas Sarkozy bio nezakonito informisan o prisluškivanju.

O ovoj mjeri, što je spektakularni slučaj za jednog predsjednika, odlučeno je u septembru u dugoj istrazi o optužbama da je Libija Muamera Gadafija finansirala njegovu uspješnu predsjedničku kampanju 2007. godine.