Svijet
13

Nicolas Sarkozy ponovo želi biti predsjednik Francuske, najavio učešće na izborima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je da će se ponovo kandidirati za najviše funkcije u zemlji, najavljujući ostavku na mjesto lidera njegove Konzervativne stranke kako bi mogao otvoriti put za povratak.

Sarkozy je članovima stranke rekao da je to bio njegov posljednji sastanak na čelu francuske Konzervativne stranke. Sarkozy je mjesto predsjednika Francuske izgubio 2012. godine od Françoisa Hollandea iz Socijalističke stranke, a ni tada nije krio ambicije da se ponovo želi takmičiti na izborima u Francuskoj 2017. godine.

Očekuje se da će se Sarkozy suočiti s jakom konkurencijom i 13 ostalih kandidata iz njegove stranke koji su već najavili svoje kandidature.

Njegov glavni konkurent bit će bivši premijer Alain Juppe, koji je jučer kritikovao "konfuziju između Nicolasa Sarkozyja, predsjednika stranke i Nicolasa Sarkozyja, kandidata za izbore“.

Pristalice stranke glasat će u novembru i odlučiti ko će biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima 2017. godine. Pobjednik će se suočiti s Marine Le Pen iz ekstremnog desnog Nacionalnog fronta i najvjerovatnijim socijalističkim kandidatom, aktuelnim predsjednikom zemlje Francoisom Hollandeom.

Sarkozy neće moći biti kandidat na predsjedničkim izborima ako ostane na čelu stranke. On bi trebalo da podnese ostavku dvije sedmice prije isteka roka za prijavu i to 9. septembra.